Hrskavica predstavlja vezivno, elastično tkivo koje omogućava pokretljivost zglobova. Zahvaljujući svojoj gelastoj strukturi, ona apsorbira svaki pokret koji dovodi do nepotrebnog pritiska na kosti ili zglobove. Hrskavica nam na taj način pomaže u prevenciji ozljeda.
Starenje nažalost utječe na zdravlje hrskavice, odnosno doprinosi njenoj degeneraciji tj. propadanju. Stoga je iznimno važno na vrijeme početi brinuti o njenom zdravlju kako nam kronični poremećaji poput osteoartritisa odnosno artroze ne bi umanjili kvalitetu života.

1. STOP pretjeranoj tjelesnoj težini
Prekomjerna tjelesna težina jedan je od vodećih problema, kako u svijetu tako i u našoj zemlji. Svjetska zdravstvena organizacija je potvrdila kako je 2016. u svijetu zabilježeno više od 1.9 milijardi slučajeva prekomjerne tjelesne težine. Kad je riječ o Hrvatskoj, s debljinom se bori 64 posto muškaraca i 52 posto žena.
Na koji način debljina utječe na zglobove i hrskavicu? Višak kilograma stvara dodatni pritisak na zglobne strukture koje se u konačnici nisu u stanju nositi s neprimjerenom težinom.
Istraživanja su pokazala da su pretile osobe sklonije degenerativnim promjenama i ubrzanom širenju lezija na površini hrskavice od osoba primjerene tjelesne težine.

2. Hrskavica voli mediteransku prehranu
Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition Health and Aging* je pokazalo da mediteranska prehrana može smanjiti upalne markere i propadanje hrskavice kod osoba s osteoartritisom.
Brojne su svjetske i domaće studije potvrdile kako prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i zdravim mastima ima povoljan utjecaj na zdravlje. Tako mediteranska prehrana štiti od bolesti srca, demencije, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.
Veliki ljubitelj mediteranske prehrane je i naš rukometni reprezentativac Mirza Džomba koji nam je, između ostalog, otkrio i svoje zdrave navike.

3. Vitamin C – superheroj u službi regeneracije
Istraživanja su pokazala kako vitamini mogu doprinijeti zdravlju hrskavice. Među ove superheroje se ubraja i vitamin C, jedan od najsnažnijih antioksidansa poznatih čovječanstvu. Vitamin C je koristan u procesu zacjeljivanja i rasta tkiva u organizmu. Ovaj vitamin topiv u vodi bitan je za regeneraciju hrskavice i remodeliranje tetiva, ligamenata i krvnih žila. Studija objavljena u časopisu Biochemical and Biophysical Research Communications** sugerira da vitamin C značajno utječe na taloženje izvanstaničnog matriksa i regeneraciju zglobne hrskavice.
Ovaj moćan antioksidans se krije i u Kolagen Vital anti-age napitku. Riječ je o potpunoj formuli za blistavu kožu, snažnu kosu, čvrste nokte i zdravu hrskavicu.
Kolagen Vital ima pozitivne učinke na očuvanje zdravlja, vitalnost i mladolikost. Osim vitamina C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože i hrskavice, ova potentna formula sadrži i cink (doprinosi održavanju normalne kose, kože i noktiju), mangan (doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva), hijaluronsku kiselinu i 5000 mg hidroliziranog kolagena visoke apsorpcije.