Sa starenjem, ili usled napornog rada ili intenzivnog treninga, hrskavica određenih zglobova može da se ošteti i istanji, što izaziva bol i smanjuje pokretljivost. Evo koje namirnice pomažu da se ona obnovi.

Hrskavica je kao jastučić koji štiti kosti tokom pokreta zglobova. Ona se u velikoj meri obnavlja u zavisnosti od toga šta jedemo. Nedavna proučavanja su pokazala da posebno konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizinom može da dosta pomogne, zato što lizin učestvuje u obnovi kolagena, a to je glavni sastojak hrskavice.

Kinoa
Kinoa je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina, što je čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Sadrži i lizin, amino-kiselinu koja je važna za rast i obnovu tkiva. Zahvaljujući posebno visokom sadržaju lizina, u tradicionalnoj ishrani južnoameričkih naroda, kinoa se preporučivala kao namirnica koja obnavlja snagu i organizam uopšte.

Nar
Ekstrakt nara doprinosi oporavku hrskavice oštećene osteoartritisom. On takođe snižava nivo inflamatornih supstanci koje su povezane sa proizvodnjom određenog enzima koji učestvuje u obnovi hrskavice. Međutim, kada se proizvede suviše tog enzima, hrskavica se troši. Sok od nara pomaže da se to ne desi.

Kurkuma i đumbir
Jedan od najboljih načina da se obnovi hrskavica zglobova je da uključite redovno đumbir i kurkumu u ishranu. Obe ove biljke imaju izuzetna antiupalna svojstva. One ne samo da mogu da zaštite hrskavicu od daljeg oštećenja, nego i da ublaže bol, ukoliko postoji.

Beli luk
Beli luk, koji je i inače veoma zdrav, štiti i zglobove i hrskavicu. On je izvor organskog sumpora, koji je prilično važan za sprečavanje pojave bola u zglobovima.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje smanjuju upalu i bol i doprinose hidriranju tkiva. Treba ga uvesti u ishranu, a i koristiti lokalno – mazati zglobove.

Višnje
Bogate su antocijanima koji su dobri za zdravlje zglobova. Osim toga, sadrže supstance koje su efikasne gotovo isto koliko i brufen (ibuprofen) u ublažavanju bola. Iako je zima, smrznute višnje su gotovo isto tako dobre kao i sveže, pa ih možete koristiti.

Kolagen/želatin
Kolagen je svakako koristan za regeneraciju hrskavice kolena, kuka i ostalih zglobova. Utvrđeno je da želatin pomaže obnovi hrskavice zato što ima sličnu strukturu – sadrži kolagen, ali i neke druge materije korisne za zglobove.