Artritis je upalna, autoimuna bolest zglobova čiji se simptomi mogu očitovati i na drugim dijelovima tijela.

Uzrok bolesti je nepoznat, a najčešći simptomi su bol, ukočenost ili slabost te deformacija u području zglobova. Liječenje počinje promjenom životnih navika, uvođenjem više odmora, ali i promjenom prehrane. Tako postoji određena zabranjena hrana kod artritisa, odnosno hrana koja može uzrokovati dodatne probleme, a koju je potrebno izbjegavati.

Koja je hrana dobra za artritis?
Važno je znati kako ni jedna namirnica neće u potpunosti ukloniti simptome artritisa. Ipak, određena hrana može poboljšati simptome artritisa, dok ih određena hrana može samo dodatno pogoršati.

Kod ublažavanja simptoma artritisa tako može pomoći:

• hrana bogata omega-3 masnim kiselinama
• voće i povrće
• riba i hrana koja sadrži proteine

Koja hrana je zabranjena kod artritisa?
Kao što određene namirnice poboljšavaju simptome, druge namirnice ih mogu samo pogoršati. Tako bi kod osoba koje imaju bilo koju vrstu artritisa trebala biti zabranjena iduća hrana:

1. Dodani šećeri
Šećer općenito nije dobar za organizam, a pogotovo nije dobar kod artritisa. Dodani šećeri su posebno opasni, a oni se nalaze u raznim sokovima, umacima, slatkišima ili sladoledima. Šećer može znatno pogoršati već postojeće simptome artritisa, ali može utjecati i na pojavu artritisa kod osoba koje nemaju tu bolest. Jednako tako, dodani šećeri uzrokuju debljanje, što stavlja još veće opterećenje na zglobove.

2. Crveno meso
Pokazalo se kako crveno meso, kao i suhomesnati proizvodi mogu samo pogoršati simptome artritisa. Također, isti učinak će imati i brza hrana, pržena hrana i procesuirana hrana koja sadrži trans masti i može pojačati upalu.

3. Slana hrana
Dobro je poznato kako previše soli djeluje loše na organizam, a skrivena sol može pojačati upalu u zglobovima i pogoršati ostale simptome artritisa. Sol se nalazi u određenim sirevima, grickalicama, konzerviranoj hrani, juhama iz vrećice i mnogim drugim proizvodima.

4. Alkohol
Alkohol, posebno u prevelikim količinama, pogoršava simptome artritisa i svi koji imaju ovu bolest bi trebali izbjegavati alkoholna pića.

5. Omega-6 masne kiseline
Omega 6-masne kiseline se nalaze u kukuruzu, kikirikiju, suncokretovom i biljnom ulju, soji te u većini mesa. Kada se konzumiraju u manjim dozama neće utjecati na simptome artritisa, ali kada se konzumiraju često i u velikim količinama može doći do pojačane upale. Osim ovih masnih kiselina, opasna je i masna hrana kao što su maslac i sirevi.

6. Rafinirani ugljikohidrati
Proizvodi napravljeni od bijelog brašna kao što su kruh, tjestenina i grickalice mogu pojačati upalu u tijelu.

7. Povrće
Iako je voće i povrće dobro za artritis i smanjuje upalu, određeno povrće bi trebalo izbjegavati. Ovdje spadaju: rajčica, chili paprika, paprika babura, krumpir i patlidžan.

Općenito, za artritis je najbolje konzumirati mediteransku dijetu po kojoj se jede dovoljno voća i povrća, a izbjegavaju se masti, alkohol i crveno meso.